Congressen & ActiviteitenNieuws & Trends
02 november 2017

Terugblik Embrace Gebruikersdag 2017

Donderdag 12 oktober was de Embrace Gebruikersdag 2017: de dag om met elkaar te praten over ontwikkelingen in social intranet en Embrace! De dag vond plaats in het mooie Paushuize in hartje Utrecht. We waren met 120 personen van allerlei verschillende organisaties die met Embrace werken of interesse hebben in Embrace, de grootste opkomst op een gebruikersdag tot nu toe en bijna een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar.

De dag begon met een lunch om elkaar te ontmoeten. Daarna een plenair gedeelte met introductie van Frank. Een keynote over de roadmap van Embrace van Erik. En een keynote over gedrag en gedragsverandering van Gerald Morssinkhof. Na het plenaire deel gingen we uiteen naar diverse breakoutsessies met verdieping op een aantal onderwerpen. Het was een interessante middag met boeiende breakoutsessies over functionaliteiten, CMS, veiligheid, gedrag en gebruikersdata! Leuk om zoveel enthousiaste mensen te zien en spreken. We sloten de dag af met goede gesprekken onder het genot van een borrel.

Sfeerimpressie van de Embrace Gebruikersdag 2017

Breakoutsessies:

Gebruikersdata onder de loep

Wat kan je doen om te meten wat er gebeurt op je intranetomgeving? Anne-Roos en Elise gaven in deze sessie een uitgebreid overzicht van hoe de al beschikbare middelen ingezet kunnen worden, en wat er nog meer mogelijk is. Zo werd het voorbeeld van Gezondheidscentrum Asielzoekers gegeven waar na diepgaand dataonderzoek de verbondenheid tussen de locaties door het hele land in kaart is gebracht. Ook mogelijk: door middel van een netwerkanalyse sleutelpersonen en/of locaties identificeren.

Anne-Roos blijft verder onderzoek doen, en is ook bezig om haar analysemethodes te standaardiseren als onderdeel van Embrace. Ben je benieuwd naar de onderzoeken van Anne-Roos? Zij heeft onderzoek gedaan naar het gebruikt van de samenwerkingsplatformen van onder andere gemeente Smallingerland en Gezondheidscentrum Asielzoekers.

Gebruikersdata onder de loep

Deltares Ideeënplatform

Als onderzoeksinstituut op het gebied van water en ondergrond, staat en valt Deltares bij haar innovativiteit. Om deze volledig tot wasdom te laten komen zetten zij sinds enkele maanden hun intranet in. In een specifiek daarvoor ontwikkeld platform kunnen alle medewerkers van Deltares hun beste ideeën beschrijven. Deze ideeën worden voorgelegd aan collega’s en het team dat vooraf geselecteerd is om de beste ideeën te selecteren en verder te ontplooien. De ideeën kunnen overal over gaan, maar ook is er sturing gegeven door verschillende innovatiethema’s (challenges) aan te bieden.

De eerste challenge is bijna afgelopen en de eerste reacties zijn erg positief.

Deltares ideeënplatform

Umbraco masterclass

Onze ontwikkelaars Johan en Sjaak verdiepen in deze sessie de kennis over Umbraco CMS. Umbraco is de motor achter redactionele content op onze social intranetten. Met redactionele inhoud is het mogelijk om de werkwijze van de organisatie te delen met collega’s. Dit kan door de onderdelen ‘weten en regelen’, ‘handboeken en protocollen’ en het inrichten van widgets op startpagina en groepspagina’s. Op deze manier sluit het social intranet beter aan bij de organisatie en helpt het bij het behalen van organisatiedoelen.

Umbraco CMS masterclass

De heren verdiepen de volgende onderwerpen:

Publicatieproces

Stel een publicatiedatum (bij eigenschappen) in voor nieuwsberichten, evenementen, onderwerpen en pagina’s om ze een bepaalde datum te publiceren. Zo kun je van tevoren publicaties klaarzetten en laten aansluiten op evenementen of campagne. Let op dat de weergavedatum (bij Inhoud) anders is dan de publicatiedatum.

Widgets

Widgets zijn flexibel en vast in te richten voor collega’s. Zo kun je inhoud ‘pushen’ naar collega’s en widgets laten aansluiten op wat belangrijk is in de organisatie. Johan en Sjaak bespreken hoe je dit doet. Widgets kun je ook later publiceren als je iets klaar wilt zetten. En je kunt widgets aan externen aanbieden, mits MyEmbrace aan staat.

Redirect URL Management

Met redirect URL Management kun je links beheren naar inhoud op je social intranet. Zo kun je een link koppelen aan bepaalde inhoud en deze laten aansluiten op je organisatie(doelen). Je kunt dit doen na inloggen in Umbraco CMS of via de inhoud, muisover en kies ‘beheer domeinnamen’ via rechtermuisknop op drie-bolletjes en ‘nieuwe URL aangeven’.

Content structuur

Maak een structuur voor media die overeenkomt met je content structuur. Zo kun je sneller media vinden en koppelen aan inhoud op je social intranet. Ruim ook regelmatig je prullenbak op. Zodat Umbraco niet volspoelt en je overzicht houdt op je media.

Afbeeldingbeheer

Pas per afbeelding het ‘focus point’ aan om de afbeelding mooi weer te geven in de verschillende onderdelen van je social intranet. Dit gaat via Media, klik op afbeelding en verschuif het ‘blauwe bolletje’, zie rechts meteen de verandering. Het ‘focus point’ kan per afbeelding aangepast worden via klik op ‘cropview’ aan de rechterkant.

Umbraco Forms

Met Umbraco formulieren is het mogelijk om je werkproces te automatiseren op je social intranet. Voeg velden toe, laat ze valideren voor juiste inhoud (op e-mailadres of andere validatie). Zet condities in voor antwoorden op vragen en wat dan moet gebeuren. Gebruik {member.name} en {member.mail} om velden voor in te vullen met de gegevens van de ingelogde collega.

Gedrag en gedragsverandering

Gerald Morssinkhof is communicatie- en gedragsexpert. Hij heeft een fascinatie voor gedrag en communicatie in organisaties. En hij heeft een aantal boeken geschreven over gedrag en gedragsverandering. Met enthousiasme en humor neemt hij ons in de keynote en later in de workshop mee in gedrag en gedragsverandering. Het social intranet kan bijdragen aan de ambities in de organisatie als veel collega’s het social intranet ook gaan gebruiken. Collega’s ‘moeten’ iets anders gaan doen en hun gedrag veranderen in hun werk. En dat is vaak een uitdaging.

Gedrag en gedragsverandering

Combinatie van inhoud én gedrag

Mensen proberen mensen vaak te overtuigen op de inhoud. Niet doen! Gedragsverandering begint bij combinatie van inhoud en gedrag. Mensen kunnen maar 4 feiten onthouden van onderwerpen waar ze geen verstand van hebben. En mensen zijn lui. Overtuigen met inhoud werkt dus niet. Het werkt om te luisteren én honoreren. Het is Belangrijk dat je écht hebt geluisterd en waardering uitspreekt. Dit komt omdat mensen de sociale groep nabij vertrouwen. De impact van omgeving is groot. De groep bepaalt wat belangrijk is.

Karakteristieken van gedrag

Ons gedrag is patroonmatig. Gerald neemt ons mee in een voorbeeld van een fiets waar 1 ding aan is veranderd. Als je naar links stuurt, ga je naar rechts en als je naar rechts stuurt ga je naar links. Hoe lang denk je dat het duurt voordat je deze aangepaste fiets kunt besturen? Iemand van 58 doet hier 8 maanden over, kinderen van 5 jaar 2 weken. We zijn gewoontedieren. Stel dat we de fiets weer aanpassen naar een ‘gewone’ fiets, hoe lang denk je dat het duurt voor we hier weer op kunnen fietssen? 20 minuten! Dit komt, omdat we ons ‘normale’ gedrag heel eenvoudig weer terug kunnen leren.

Naast patroonmatig benoemt hij als karakteristieken van gedrag ook emotioneel – de mens is een emotioneel wezen. Onbewust – we hebben het niet door, 90 tot 95% van ons gedrag gaat onbewust. En sociaal – mensen willen erbij horen. De wereld steekt verandering vaak in als rationeel, lineair, individualistisch en argumentatief. Met een focus op inhoudelijkheid. Maar, de focus van gedrag zou moeten liggen op gewoonten en relaties.

Geen toverformule

Zijn tips? Waak voor projectie en zorg voor oprechte nieuwsgierigheid in anderen. Waak ook voor stereotypering: jouw perspectief is niet de ander z’n perspectief. Als je verandering wilt is er geen toverformule. Wat je kan doen is: 1) contextverandering – ga naar een ander gebouw, speel met de omgeving. 2) Aanwezigen veranderen – betrek eens andere mensen. 3) Volgorde veranderen – doe eens iets in een andere volgorde (of bied een banaan aan in plaats van koffie!). Kortom: betrek, varieer, balanceer en geef het de tijd.

[metaslider id=10994]

Tot slot

Wij kijken terug op een mooie en zeer geslaagde Gebruikersdag. Ieder jaar blijkt het weer erg waardevol om langs deze weg met de gebruiker in contact te staan, ideeën op te doen en uit te kijken naar waar we collectief naar toe willen met Embrace. Langs deze weg willen we nogmaals alle aanwezigen bedanken. In het bijzonder de sprekers: Gerald Morssinkhof, Els de Boer en Mariska van Gelderen. Natuurlijk mogen we daarbij onze eigen mensen niet vergeten, dank Anne-Roos, Elise, Esmée, Sjaak, Johan, Freddy en Koen.

Wij zien jullie allemaal (en héél veel nieuwe gezichten) graag weer op de Embrace Gebruikersdag 2018!