Nieuws & TrendsTech
23 juni 2016

Embrace productteam: Kijkje in de keuken

Auteur: Marie van Linschoten

Op de vestiging in Groningen zit het productteam van 9 man sterk: ontwikkelaars, architecten, designers, front-enders, UX-ers en enthousiaste koffiedrinkers.

Hoe krijgen zij het voor elkaar om elke 8 weken een nieuwe versie van Embrace te maken? Hoe pakken ze dat aan? En.. is het ook een beetje gezellig?

9:00 uur koffie, en dan?

Om 9:15 komt het productteam bijeen in een standup. ‘Hierin vertel je wat je gedaan hebt, waar je mee bezig gaat en of je tegen moeilijkheden aanloopt waar je hulp bij nodig hebt.’ Peter is front-end ontwikkelaar in het Embrace productteam. Hij houdt zich bezig met front-end, UX en interactieontwerp. Samen met Remco en Jelmer werkt hij aan hetgeen de gebruikers zien. Ze buigen zich dagelijks over zaken als: hoe moet een bepaalde functionaliteit eruit zien? Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Hierbij kan je denken aan Messenger binnen Embrace en de algehele visuele consistentie van het platform. Op moment is hij bezig met een klantvraag over Embrace als campagneplatform, waarbij het fungeert als informatieve landingspagina.

Last but not least

De nieuwste aanwinst is Jelmer! Inmiddels werkt hij alweer 4 maanden bij Embrace. Hij is, net als Peter, front- end ontwikkelaar en buigt zich momenteel over het vraagstuk rondom externe gebruikers. Hoe kan het visueel duidelijk worden of het gaat om een interne of externe gebruiker in je tijdlijn? ‘Het moet simpel en begrijpelijk zijn, de tijdlijn moet niet te druk worden, daarnaast moet het uiteraard ook werken op tablet en mobiel.’ Ook is hij aan het uitzoeken hoe emoticons een plaats kunnen krijgen binnen Embrace.

Hoe bevalt het eigenlijk, werken in het Embrace productteam? ‘Het is een leuk team. We overleggen makkelijk met elkaar, als ik iets wil vragen is er altijd wel iemand beschikbaar en kijken we naar een eventuele oplossing. Met scrum werken is heel relax, het is duidelijk wat ik moet doen en ik kan zelf dingen oppakken. Hierdoor ben ik zelfstandig bezig, ook als ik op onze locatie in Sneek werk.’

Get up, stand up…

Het productteam werkt aan de hand van scrum. Jorik is developer en scrummaster. De rol van de scrummaster is ervoor te zorgen dat het scrumproces goed verloopt, oftewel dat mensen zich eraan houden. Zo’n drie jaar geleden was er behoefte om het proces meer te structureren.

‘Na een gesprek met een oud klasgenoot over scrum heb ik het boek “De kracht van scrum” gelezen en dit leek me interessant voor ons. Andere methoden zijn of random of heel complex. Scrum is een middenweg en zorgt voor zowel structuur en flexibiliteit.’

Zoals Peter al vertelde, begint elke dag met een standup waarin kort het één en ander wordt doorgesproken. Een nieuwe versie van Embrace wordt in 8 weken gemaakt. Dit wordt opgedeeld in 4 sprints van twee weken. Aan het begin van een sprint wordt er een planning gemaakt waar je je als team aan committeert. Aan het einde van elke sprint is er een demo, alle collega’s mogen hierbij aanwezig zijn. In deze demo’s worden de ontwikkelingen van de afgelopen twee weken gepresenteerd. Belangrijk is dat dit allemaal shippable moet zijn, oftewel.. het moet productierijp zijn. Na deze demo is er binnen het productteam een retrospective: wat ging er goed deze sprint, wat kan er beter? En daarna wordt de volgende sprint gepland door te kijken welke punten er op de backlog staan. Dit is een lange lijst met alle punten die op de rol staan voor het productteam. Eens per week, in de refinement-sessie, wordt er gekeken naar het verbeteren van deze backlog.

Versie demo’s

Na 8 weken is er een nieuwe versie van Embrace. In de 8e week op de vrijdag om 10:00 wordt deze intern en aan de officiële Embrace partners gepresenteerd. Freddy, lead developer, geeft deze demo’s. Wat betekent dat eigenlijk, lead developer zijn? ‘Dat is een hele goede vraag, het leven van mijn collega’s zuur maken! Haha nee hoor, even serieus: Ik kijk naar het gehele technische Embrace plaatje, houd de visie voor ogen en neem het team daarin mee’.

Met input vanuit het productteam, de backlog en de opzet van de releasenotes, wordt er een presentatie gemaakt. ‘Het doel van de versie demo’s is om te vertellen wat we gedaan hebben en hier over te discussiëren. Zo blijven we scherp en wordt Embrace steeds beter. Ook versterkt het de band met de projectteams en de partners. Als productteam zijn we een stuk zichtbaarder, we willen geen fabriek zijn waar af en toe een nieuw Embrace pakket uitrolt. De band tussen de teams en met partners is erg belangrijk. Het is goed om met alle collega’s te kijken naar nieuwe versies, elkaar enthousiast te maken en mee te denken.’

En dan? Dan is het tijd voor de gezamenlijke lunch, het definitief maken van de releasenotes, de laatste afronddingetjes en om 16:00 uur een biertje. Na het weekend begint het productteam weer aan een volgende nieuwe versie van Embrace.