Congressen & ActiviteitenNieuws & Trends
26 september 2017

Kennisdeling en datavisualisatie op het Grootste Kennis Festival van Noord Nederland

Woensdag 27 september spreken onze data-analist Anne-Roos Bakker en universitair docent bij de Rijksuniversiteit Groningen Leonie Bosveld over kennisdeling en datavisualisatie op het Grootste Kennis Festival van Noord Nederland.

Aan de hand van een aantal concrete onderzoeksprojecten laten ze zien hoe de samenwerking tussen de RUG en Embrace verloopt. Daarnaast gaan ze verder in op hoe kennisdeling gevisualiseerd kan worden.

Hoe kan je kennisdelen inzichtelijk maken met datavisualisatie?

Kunnen plaatjes inzicht geven in kennisdeling binnen een sociale netwerkomgeving? Ja, en nee. Ja, want goed ontworpen visualisaties tonen in een oogopslag belangrijke informatie. Nee, omdat visualisaties alleen weinig zeggen. Om het plaatje goed te begrijpen, moeten we ook de context kennen.

Samen met studenten van de master Communicatie- en Informatiewetenschappen van de Rijksuniversiteit onderzoekt softwarebedrijf Embrace hoe kennisdeling plaats vindt op een sociaal intranet. Welke data is interessant om te visualiseren, en met welk doel?

We willen graag deze bevindingen met jullie delen, en jullie laten zien hoe een samenwerking tussen een softwarebedrijf als Embrace en de universiteit van Groningen is vormgegeven, wat de uitkomsten ervan zijn, en hoe deze benut worden.

Over het Kennis Festival

Waar het delen van kennis centraal staat, maar waar ook ruimte is voor muziek, theater, lekker eten en drinken. Dat is wat Rudie Jansman en Kornelis Wetsema (Regio Academy) voor ogen hebben.

Ze organiseerden al tientallen bijeenkomsten om kennis te delen. Zo waren er sessies rond online marketing, succesvol ondernemen, anders organiseren en geluk als businessmodel. Maar ook een aantal mooie en goed bezochte congressen. In 2016 organiseerden ze voor de eerste keer: Het Grootste Kennisfestival van Nederland. Dat was een overweldigend succes. Het festival was de eerste editie al uitverkocht en er waren zo’n 1500 deelnemers. Uiteraard zitten ze niet stil en zijn al weer bezig met een aantal nieuwe festival. Natuurlijk weer een geweldig festival in Deventer in juni maar ook nieuwe festivals in Noord en aan zee. Lees meer over het Kennis Festival.

Meer weten over kennisdeling en datavisualisatie?

Wil je meer weten over kennisdeling en datavisualisatie? Kom dan naar de sessie van Anne-Roos Bakker en Leonie Bosveld!

Lees ook de onderzoeken van Anne-Roos over kennisdeling over grote afstanden op het social intranet van GC A en hoe Gemeente Smallingerland hun samenwerkingsplatform gebruikt.