Congressen & Activiteiten
04 april 2017

Terugblik Congres Intranet 2017

Auteur: Linn Helen Gundersen

‘The future of work’

Op 23 maart vond het 9de intranet congres plaats in de Jaarbeurs. We waren voor de vijfde keer aanwezig. Congres Intranet 2017 is met zo’n 500 bezoekers het grootste intranet event in Nederland. Een evenement waar intranetdeskundigen en geïnteresseerden samenkomen om over de toekomst van interne communicatie te sparren. Dé plek waar intranetmanagers, communicatiespecialisten, contentmanagers, ict-ers en directie samenkomen.  

Hoe ziet de toekomst van online werken eruit volgens Congres Intranet 2017? Lees ons verslag!

Keynote:
Working out loud – John Stepper

Het congres trapte af met een presentatie van John Stepper over de methode ‘Working out loud’. Hoe neem je jouw collega’s mee wanneer er nieuwe digitale hulpmiddelen worden geïntroduceerd op het werk? Hoe verander je hun gedrag? Volgens Stepper kan je het best focussen op de mensen zelf, en niet alleen op de technologie die geïntroduceerd wordt. De WOL-methode helpt zodat de adoptie van bijvoorbeeld een nieuw intranet succesvol gaat. Door te vragen ‘What’s in it for me?’ kan je de meerwaarde voor je collega’s duidelijk maken. Een social intranet is geen doel op zich, denk vooral ook aan hoe je mensen kan betrekken.

Heb je de keynote gemist? Kijk de presentatie terug hier:

Keynote:
How A.I. can help you re-engage your workforce – Luis Suarez

Klopt dit wel? Is er geen plek meer voor mensen op het werk? Volgens Luis Suarez moet technologie de mensen ondersteunen in hun werk. Hij vertelt dat een gebrek aan betrokkenheid het grootste probleem is op het werk vandaag de dag. Werk moet weer menselijk worden, met technologie als facilitator.

Maar hoe kan technologie de mens ondersteunen op het werk? Volgens Luis Suarez kan A.I. ons helpen. A.I. staat volgens Suarez niet voor artificial intelligence, maar Assisted Intelligence. Hiermee bedoelt hij dat technologie het menselijke vermogen van werknemers moet versterken, niet vervangen; dat technologie samenwerken en communiceren via sociale netwerken en communities faciliteert en stimuleert; dat digitale hulpmiddelen ‘enablers’ zijn met een sleutelrol voor relaties.

 

Assisted Intelligence, niet artificial intelligence.

Breakoutsessie:
In 3 maanden een social intranet – Marjan Smit

Tijdens de breakoutrondes vertelt Marjan Smit van Amphia Ziekenhuis hoe ze in 3 maanden hun nieuwe intranet hebben gerealiseerd. Amhia was op zoek naar een sociaal intranet dat verbinding mogelijk maakt voor ruim 4300 medewerkers. Zo zijn ze eind september begonnen met het project, en is het intranet op 9 januari live gegaan.

Voordat het project van start kon, werd gestart met de resultaten van eerdere onderzoeken naar succesvolle platformen, daarna naar de doelen en missie van organisatie, trends en ontwikkelingen, en wat de behoeftes van de medewerkers zijn.

Positieve uitkomsten!

  • Een korte doorlooptijd verhoogt urgentie bij diverse afdelingen.
  • In korte tijd een modern intranet dat voldoet aan wensen en behoeften.
  • Altijd en overal toegang tot het intranet.
  • Doelgroepgerichte informatie mogelijk.

Bekijk de hele presentatie hier:
Starten met een sociaal intranet in 3 maanden Amphia Ziekenhuis 

Breakoutsessie:

Een gepersonaliseerd intranet voor Wageningen University and Research – Tabhita Minten & Haico Minkhorst

Tijdens de presentatie van Tabhita en Haico hebben we een sneak preview gekregen van hun intranet dat in juni live gaat. Hun huidige intranet bestond uit 11 losse intranetten, gebaseerd op de organisatorische indeling. Het nieuwe intranet, daarentegen, is opgezet vanuit het perspectief van de gebruiker. Via zijn eigen homepage krijgt hij de informatie die hij nodig heeft, op basis van profiel en eigen voorkeur.

“Het puur top-down uitrollen van een Gepersonaliseerd Intranet werkt niet. Daarom hebben we een plan voor communicatie, introductie en adoptie uit uitgewerkt. We werken vanuit een viertal persona, inclusief hun verandervermogen. We voeren diverse gebruikerstests uit, hebben een Adoptie Game met 15 medewerkers gespeeld en hebben een uitgebreide risico-inventarisatie uitgewerkt, met tegenmaatregelen. Wat betreft activiteiten betrekken we mensen zowel online als offline, want niet iedereen is een early adopter.”

Tabhita Minten

 

Zie de hele presentatie hier:
Gepersonaliseerd social intranet van Wageningen University & Research

Social is the new normal

Dit jaar lanceerden we op Congres Intranet 2017 onze nieuwe infographic poster over hoe Embrace in de praktijk wordt gebruikt. In deze infographic kan je de verschillen zien tussen de branches zorg, overheid, zakelijk en woningcorporaties. Je leest over welke onderzoeksmethodes er mogelijk zijn om big data van ons platform te analyseren.

De toekomst van werk

Het was een dag vol met inspirerende sprekers, zowel internationaal als Nederlands. Zo zagen we hoe intranetten geïmplementeerd werden bij organisaties door het hele land. En we kregen een update van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van de digitale werkplek anno 2017.

Wil je ook een infographic poster of ben je benieuwd naar wat een intranet voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Elise de Bruin

Elise.debruin@embracesbs.com

06 422 22 136